DUALAR & İSLAMİ KONULAR

Müslümanın sünnete uygun nasıl yatmalıdır

Peygamber Efendimiz (sav.) yatağa girmeden önce abdest alır , bazı duâlar okur , cephesi kıbleye gelecek şekilde sağ avucunu sağ yanağına koyar , İlâhî tefekkür ve zikir içinde mânâ âlemine dalardı. Seher vakti de erkenden kalkar , huzur ve hüşû içinde Rabbinin dergâhına yönelirdi.

Müslümanın sünnete uygun nasıl yatmalıdır

Peygamber Efendimiz (sav.) uykuya nasıl hazırlandığını ve ümmetine bu hususta neler tavsiye ettiğini bizzat hadis-i şeriflerinden  anlayalım.
Hz. Âişe anlatıyor :  “Resulullah (a.s.m.) Felâk ve Nâs Sûrelerini okur , ellerine üfler , daha sonra ellerini bedeninin her tarafına sürerdi."
Berâ bin Âzib , Peygamber Efendimiz (sav.) şöyle buyurduğunu rivayet eder :  “Yatağına gireceğin vakit , namaz için aldığın abdest gibi abdest al. Sonra cephen kıbleye gelecek şekilde sağ tarafına yat. Sonra şöyle duâ et : 'Allah’ım, Senin rızanı dileyerek ve Senin azabından korkarak kendimi Sana teslim ettim. Sırtımı Sana dayadım. Bütün işimi Sana hâvale ettim. Senin azabından, ancak Senin rahmetine iltica edilir. İndirdiğin kitabına , gönderdiğin Peygamberine de iman ettim.’ Bunlar son sözlerin olsun. Sen böyle söyledikten sonra , eğer o gece ölürsen fıtrat (İslâm dini) üzerine ölürsen. Şayet sabaha kavuşursan çok hayır kazanmış olarak sabaha ulaşmış olursun.”
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayete göre, Peygamber Efendimiz (sav.) yatağa girmeden önce şöyle duâ ederdi : “Allah’ım! Ey göklerin , yerin ve büyük Arşın Rabbi! Ey bizim ve her şeyin Rabbi! Ey taneyi , çekirdeği yaratan Allah’ım! Tevrat , İncil ve Furkan’ı indiren Allah’ım! Hükümdarlığın altında bulunan her şeyin şerrinden Sana sığınırım. Allah’ım , Evvel Sensin , Senden önce hiçbir şey yoktur. Âhir de Sensin , Senden sonra hiçbir şey yoktur. Zâhir Sensin , Senin üstünde hiçbir şey yoktur. Batın da Sensin , Senden gayrı hiçbir şey yoktur. Borcumuzu kolayca ödememizi nasip et. Bizi fakirlikten kurtarıp zenginleştir.”
Uyku saatini bu şekilde değerlendiren bir mü’minin, artık sabaha kadar geçen vakti nurlu , bereketli ve sevaplı olacaktır.
Allah bizleri ve neslimizi sevdiği kullarından eylesin. Peygamber Efendimiz (sav.)'in sünnetine uymayı bizlere nasib etsin
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık