TARİHİ YERLER

Rumeli Hisarı nostalji resimleri ; Sarıyer, İstanbul

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Boğazkesen Hisarı olarak da adlandırılır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yaptırılmıştır. Rumeli Hisarı 15 Nisan 1452'de yapımına başlanmış, 120 gün sürmüş, 31 Ağustos 1452'de tamamlanmıştır. Hisarın yapımı bölüm bölüm ayrılarak her bölüme bir paşa sorumlu olmuştur. Deniz tarafına düşen bölümü Fatih Sultan Mehmet kendisi sorumluluğunu üstlenmiştir. Hisara denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakı kule yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kule yapımı Halil Paşa sorumlu olduğundan bu kulelere paşaların isimleri verilmiştir. Rumeli Hisarı 30 dönümlük bir arazi üzerinde kuruludur.

Rumeli Hisarı nostalji resimleri ; Sarıyer, İstanbul

Rumeli Hisarı'nda 13 tane irili ufaklı burcu bulunur. Saruca Paşa ile Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi 8 katlıdır. Saruca Paşa Kulesi'sinin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği 28 metre. Zağanos Paşa Kulesi'nin çapı 26,70 metre, duvar kalınlığı 5,70 metre, yüksekliği 21 metre. Halil Paşa Kulesi'nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 6,5 metre yüksekliği 22 metre.
1509 yılındaki depremde ve 1746 yılındaki yangından zarar gören Rumeli hisarı, III. Selim (1789-1807) döneminde onarım görmüştür. Hisarın içinde ahşap evler dolunca, cumhurbaşkanı Celâl Bayar'ın talimatı ile 1953 yılında restorasyon çalışmaları ile Rumeli hisarı komulaştırılmıştır.
Rumeli Hisarı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık