DUALAR & İSLAMİ KONULAR

"Salatü’l-hayr" - Hayır Namazı ( Berat gecesi kılınan 100 rekat )

Berat gecesi 100 rekat namaz kılınır. Her rekatta fatihadan sonra 10 ihlas okuyup iki rekatta bir selam verir yani 50 selam ile ,100 rekat namaz kılarsa çok sevaplar verilir.

Peygamber efendimiz (sav.) Hz.Ali'ye (radiyallahu anh)şöyle buyurdu: "Ey Ali! Her kim şa'bânın yarı (onbeşinci) gecesinde yüz rekat kılar , her rekatta bir Fâtiha ve on İhlâs okursa , ey Ali! Hangi bir kul bu namazları kılarsa , Allâh-u Te'âlâ , onun için o gece istediği her haceti yerine getirir.
- Soruldu ki ; 'Yâ Rasûlallâh! Eğer Allâh-u Te'âlâ onu şakî (imansız ölecek bir bedbaht olarak) yazdıysa , saîd (imanlı ölecek bahtiyar) kuluna çevirir mi?'
Peygamber efendimiz (sav.) buyurdu ki : "Ey Ali! Beni hakla gönderen Allah-u Te'âlâ'ya yemin ederim ki ; Levh-i Mahfuzda : Felan oğlu felan , şaki kötü olarak yaratıldı ama Allah-u Te'âlâ bu hükmü sildi ve onu saide iyilere döndürdü' diye yazılmıştır
Allah-u Te'âlâ bu (namazı kılan) kuluna , yetmiş bin melek gönderir ki bir dahaki sene başına kadar , onun sevaplarını yazarlar , günahlarını silerler ve derecelerini yükseltirler.
-Allah-u Te'âlâ Adn cennetlerine yediyüzyetmişbin melek gönderir de , onun için şehirler ve köşkler bina ederler , hiçbir gözün görmediği , hiçbir kulağın duymadığı , ağaçlar dikerler. Bu cennetlerin bir benzeri , kullardan hiç birinin kalbinden bile geçemez ki , her bir cennette size tarifte bulunduğum şehirler , köşkler ve ağaçlar doludur. Eğer bu kişi , bir dahaki seneye kadar ölürse , şehit olarak ölür. Allah-u Te'âlâ ona , o gece okuduğu İhlas Süresinin her bir harfine mukabil , yetmişbin huri verir ki , her bir hurînin bir erkek , bir de dişi hizmetçisi bulunur.
Ayrıca ona yetmişbin gilman , yetmişbin vildan (genç köleler , hizmetçiler) , yetmişbin ket- huda (ciddi iş takipçisi) ve yetmişbin kapıcı verir.
- O gece İhlas okuyan herkese , yetmiş şehit sevabı yazılır. Daha önce kıldığı ve daha sonra kılacağı tüm namazlar kabul edilir.
-Anne babası cehennemde bile olsalar , onlara dua ederse , onlar da (sağlıklarında) Allâh-u Teâlâ'ya hiçbir şeyi şirk koşmamışlarsa , Allâh-u Teâlâ onları cehennemden çıkarır da , böylece onlar cennete girerler.
Beni hak peygamber gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki ; bu kişi , cennetteki makamını , Allah-u Te'âlâ'nın yarattığı şekliyle görmedikçe yahut ona gösterilmedikçe , dünyadan çıkmaz.
Beni hak peygamber gönderene kasem olsun ki ; Allah-u Te'âlâ gece ve gündüzün yirmi dört saatinin her bir saatinde , ona yetmişbin melek gönderir ki , ona selam verirler , onunla musafaha ederler ve Sür'a üfürülünceye kadar ona dua ederler.
Kıyamet günü en kıymetli Ebrar meleklerle haşrolur.
-Allah-u Te'âlâ yazıcı meleklere : 'Üzerinden sene geçinceye kadar bu kuluma hiçbir günah yazmayın ve onun için sevaplar yazın' diye emir buyurur.
-Her kim namazı ve âhiret yurdunu niyet ederek bu namazı kılarsa , Allah-u Teâlâ ona o gece kendi katından büyük bir nasip verir. Allah-u Teâlâ ona rüyasında: otuzu kendisini cennetle müjdeleyen , otuzu ona cehennem azabından eman veren , otuzu onu hata yapmasın diye koruyan , onu da (ondan dünyanın) belalarını uzaklaştıran ve) kendisine düşmanlık edenlere tuzak kuran (ve ondan şeytanın hilelerini uzaklaştıran) yüz melek göndermedikçe , dünyadan çıkmaz." 
(Czekani. Suit el-Leli, 2/58. Gazali, Thy alone d-din 1/203. Zebidi, hafi's säde, 3/425, Abdulkadiri Geylani, el-Gune,1/348-349)
İmam-ı Gazali ve Abdülkadir-i Geylânî (Rahimehumallah) in beyanlarına göre ; bu namaz , rivayet edilen faziletli namazlardandır.
Selef-i salihin bu namazı kılar ve buna : "salatü’l-hayr (hayır namazı) ismi verirlerdi ve çoğu kere bu namazı cemaatle kılarlardı.
Hasan-ı Basri (Radiyallahu Anh)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.
"Rasûlüllah'ın ashabından otuz tanesi bana : Bu gece bu namazı kılana Allah-u Te'âlâ  yetmiş kere nazar (tecelli) buyurur ve her
 bir nazarıyla yetmiş hacetini görür ki bunların en ufağı , günahlarının bağışlanmasıdır'  diye anlattılar.
(Eb Talib el-Mekki, Kütü'l-kulüb. 1/62)
Kişi dilerse on rekatta , yüz İhlás'la da bu namazı kılabilir.
Zebidi (Rahimehullah) in beyanı vechile ; bu namazdan maksat , İhlás-i Şerif in bin kere okunmasıdır ki bu şekilde eda edilse de 
yeterli olur.
İsmail Hakkı (Rahimehullah)'in, Üftâde Efendi (Kuddise Sirruha) dan nakline göre : "Bu gece, onsekizbin ve daha fazla âlemde Rasûlüllah'a , tüm İlâhi sifatlar tecelli edince , bu nimete şükür için bu namazı kılmıştır.
Ömer ibni Abdilaziz (Radiyallahu Anh) , şa'bânın yarı gecesi bu namazdan başını kaldırdığında , yanı başında nuru semaya bitişmiş yemyeşil bir kağıt buldu ki , onda :
هَذِهِ بَرَانَةُ مِنَ الْمَلِكِ الْعَزِيزِ لِعَبْدِهِ عُمَرَ بْنِ عَبْدِ الْعَزِير
Hazihi beraetu melikil azizi liâbdihi ömerebni abdil aziz
"İşte bu, Melik-i Azîz'den kulu Ömer İbni Abdulaziz'e, cehennemden berat fermanıdır" diye yazıyordu. 
(Ruhul-beyan, 8/402-403)
 Bu namaz hakkında rivayet edilen sevapların çokluğuna şaşılmamalıdır. Zira ihlas-ı Serifin faziletine , namaz içinde ve dışında okunmasının bereketine , elli kere , yüzkere ve binkere tilavetinin kazandıracağı faziletlere delalet eden bir çok hadis-i şerif mevcuttur.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık