İŞARETLER

Servi (Selvi) ağacı mezar taşı sembolü

Servi halk dilinde anlamı ; uzun boylu ve uzun ömürlü , güzel ve hoş kokulu , çok uzaklardan farkedilen görüntüsü ve havayı temizleme özelliğinden dolayı mezarlık ağacı olarak bilinen servi edebiyatımızda çok sık kullanılmıştır. Masallarımızda , hikayelerimizde ve şarkılarımızda adı geçmektedir.

Servi (Selvi) ağacı mezar taşı sembolü

Servi mezar taşlarındaki anlamı ; Allah'ın azametini temsil etmektedir. Elif harfine benzetilen boyu , dallarının rüzgarda "Hu" sesi ile secde etmesi , ölüden çıkan zehirli gazları alıp havaya oksijen vermesi gibi özellikleri ile kabirdeki ölünün yaradana yaşarken saygılı olduğunu ve şimdi de haşrı saygı ile beklediğini işaretidir.

Servi ağacı Türk mitolojisinde anlamı ; Türk mitolojisinde "ağaç"ın önemi büyüktür. Servi ağacı dört mevsimde , hava şartlarının zor olduğu dönemlerde bile yaprakları yeşil kaldığından , doğumdan - ölüme kadar var olma mücadelesi ve dayanıklılığından dolayı "hayatı" temsil etmiştir. Gövdesi gökyüzüne doğru dik duruşundan dolayı "doğruluğu" temsil etmiştir. Eski Türk kültüründe bolluk ve bereketin simgelesi hayat ağacı olarak da kabul edilmiştir. Ayrıca doğum - yaşam ve cennete ulaşma arzusunu ve ölümsüzlüğü simgesi olarak kabul görmüştür. 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık