SAĞLIK

Sütleğen Otu Faydaları

" Önemli not ; Aşağıdaki bilgiler, bilgi amaçlıdır. Kesinlikle sütleğen otu hakkında bilgisi olmayanlar tarafından kullanılmamalıdır. Çocukların, hamilelerin ve yaşlıların kesinlikle kullanmamalıdır. "

Sütleğen Otu Faydaları

Dik yetişen bitkidir. Parlak ve yeşil gövdelidir. 1.5 metre boyuna ulaşmaktadır. Yaprakları mızrak şeklinde, çapraz çiftler düzeninde, 5 ila 15 cm uzunluğunda, 1 ila 2,5 cm genişliğindedir. Çiçeği yeşil veya sarı-yeşil renkte oluyor, 4 mm. çapındadır. Tohumları yeşilden kahverengiye ya da griye dönerek olgunlaşır. Birbirine sıkıştırılmış durumda 3 tohumdan oluşur, 13 ila 17 mm. çapında kümeler halinde oluşur. Avrupa, Afrika, Asya, Türkiye'de yetişmektedir. Türkiye'de 100'e yakın çeşidi bulunur. Ormanlarda, kayalık yamaçlarda ve çorak arazilerde yetişir.
Halk arasında sütlüce olarak da isimlendirilen, sütlügen otu zehirli bir ottur. Doğada kendiliğinden yetişmektedir. Hem şifalıdır hem de zararlıdır. Sütleğen Otu ile tedavi yöntemi eski dönemlere dayanmaktadır. 
Sütleğen bitkisinin faydaları
+ )) =  Sedef hastalığına faydalıdır. Sütleğen Otunun sütünü sedefli cilt üzerine çok az damlatılıp el ile ovulmalıdır. Sütleğen Otunun sütü eli tahriş edici özelliği olduğundan uygulama yapılırken eldiven kullanımı şattır. Uygulama yapılan bölge bir saat sonra yıkanması gerekmektedir. 
+ )) =  Ayak ve el mantarları için etkilidir.
+ )) =  Cilt yaralarının üzerine sütleğen otu sütü damlatılırsa dezenfekte edip iyileşmesine yardımcı olur. Sütleğen Otunu kurutulup toz haline getirilir kına ile karıştırılarak yaralara sürülebilir. 
+ )) =  Cildi temizler, mikroplardan arındırı.
+ )) =  Akrep ve yılan gibi zehirli hayvanların ısırıklarına Sütleğen Otunun özsuyu damlatılalıdır. 
+ )) =  Nasır ve siğil üzerlerine Sütleğen Otunun sütü damlatılmalıdır.
+ )) =  Sıtma ve sarılık tedavisinde kullanımı eski yıllara dayanmaktadır. (Not ; uzman tarafından uygulanmalıdır)
+ )) =  Kabızlığa iyi gelir. (Not ; uzman tarafından uygulanmalıdır)
+ )) =  Hemoroide faydalıdır. (Not ; uzman tarafından uygulanmalıdır)
+ )) =  Kilo vermede etkilidir.
+ )) =  Diş ağrılarına iyi gelir. Diş çekimini kolaylaştırı. (Not ; uzman tarafından uygulanmalıdır)
+ )) =  Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkilidir. (Not ; uzman tarafından uygulanmalıdır)

Sütleğen Otu Zararları 
Sütleğen Otu, zehirli olduğundan, otu tanıyan ve Sütleğen Otu hakkında bilğisi olan kişilerin gözetiminde ve de belirlenen oranlarda kullanılmalıdır. Sütleğen Otu hakkında bilğisi olmıyanlar tarafından kullanılmamalıdır.
Kesinlikle ağı yolu ile yenilmemeli veya çay olarak tüketilmemelidir. Ağız yolu ile tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlara sebeb olur, hatta kalıcı olabilir. Ölüme kadar götürebilir. 
Cilt hastalıkları için kullanırken, belirlenen oranın üzerinde fazla kullanıldığında cildin tahriş olmasına sebeb olur. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık