DUALAR & İSLAMİ KONULAR

Teheccüd namazı ve önemi

Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır.

Teheccüd namazı ve önemi

Resulullah (sav.) Efendimiz buyuruyor ; “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî‘u ebvâbi’l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu‘, 18 [1309]).
 Başka bir hadiste de ; “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]) 
Peygamber Efendimiz (sas) gece teheccüd için kalktığında önce dişlerini misvaklar ve abdest alır, çeşitli dualar ve zikirler yapardı. Tekbir getirir (bazen 11 defa), on defa hamdeder, on defa tesbih eder, on defa tevbe eder.
Resulullah (sav.) Efendimiz'in Teheccüdde Yaptığı Dua
“Allah’ım! Bana mağfiret eyle. Beni daima hidayet üzere eyle. Beni rızıklandır ve bana afiyet ihsan eyle.” (İbn Mâce, İkâmet, 180) Bazı gecelerde de başka dualar yapardı.
Teheccüd namazı kılınışı
Niyet edilişi ; “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” 
Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. İsteyen sayıyı arttırabilir.  
Bu durumda iki rek'atta bir selâm vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rek'atta da selâm verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/25-26). 
Dört rek'at olarak kılındığında, ikinci rek'at sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rek'at için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha sûresi okunur.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık