TARİHİ YERLER

Varda köprüsü ( Hacıkırı viyadüğü ) ; Karaisalı , Adana

Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı Hacıkırı (Kıralan) istasyonu ile Karaisalı bucağı istasyonu arasındaki derin vadiyi birbirine bağlayan , mimari yönü itibari ile sanat şaheseri diyebileceğimiz Varda köprüsü 1907 - 1912 yılları arasında yapılmıştır. Yöre halkı tarafından "Koca Köprü" diye bilinir.

Varda köprüsü ( Hacıkırı viyadüğü ) ; Karaisalı , Adana

Almanlar ve Avusturyalılar tarafından inşaa edilen bu köprünün yapılış amacı İstanbul - Bağdat - Hicaz demiryolu hattını tamamlamaktır. 3 ana açıklık ve 4 ana ayak üzerine kurulu köprünün mühendis ve teknisyenleri Almanya'dan gelmiş ve işçileri bu bölgenin kölülerinden temin edilmiştir. Bölgenin zemin yapısının çok sert olması sebebi ile yapı taşlarının elde edilmesinde ve yerine konmasında dönemin imkansızlıklarından dolayı çok zor koşullar altında çalışılmış olup meydana gelen kazalarda çok sayıda mühendis ve işçi yaşamını yitirmiştir. 
Rivayete göre ; yöre halkı ve demiryolu çalışanlarının , bu viyadüğe VARDA KÖPRÜSÜ adını vermelerinin nedeni köprü üstünde çalışan işçilerin basit palangalar ile 75 m. aşağıya malzeme indirirken çalışan arkadaşlarını uyarmak için " vardı ha " ünlemini kullanması , zamanla bu ünlemin kısaltılarak " varda " sözcüğüne evrilmesindendir. 
Viyadüğün özellikleri
İnşaat tarihi : 10-907 - 1912
Köprünün cinsi : Kemerli kargir viyadük 
Toplam uzunluk : 172 m
Orta ayak yüksekliği : 99 m
Dingil basıncı : 20 ton 
Demiryolu kurp yarıçapı 1220 m
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık