DUALAR & İSLAMİ KONULAR

Yedi ceddimize edilecek dua

İmam-ı Birgivi Hazretleri buyurur : " insan oğlunun akrabası geriye doğru 7 nesil dir." 7 ceddimiz deriz , dilimizde darbe-ı mesel olmuştur. Bu 7 nesilde hem anne hem baba tarafından geriye doğru tam 254 anne ve baba var. Bunların hepsinin ahlakı , özü , nüvesi , karakteri , zerreler seviyesinde de olsa nesilden nesile az veya çok süzülerek bizlere kadar geliyor , bizim nefsimizin ahlakının temelini oluşturuyor , sonra ergenlikle kişi bu temeli alıp ya daha iyiye götürüyor ya daha kötüye. Ama bazı durumlar var , kişiye yapışıyor , ne kadar nafile namaz kılsa , oruç tutsa , o kişiden ayrılmıyor. Kişinin başına gelen belalar , sıkıntılar , huzursuzluklar , vaz geçemediği kötü huylar veya bir türlü yönelemediği iyi huylar.

Yedi ceddimize edilecek dua

Deniliyor ki ; Bunların hepsinde kişinin geçmişinin , 7 ceddinin payı var , onların içinde birileri ahh almış , zulmetmiş , beddua almış veya üzerinde ödenmemiş keffaret ile gitmiş bu alemden. Peki bunun tedavisi nasıl olacak?. Yani bizim çektiğimiz sıkıntılardan , hastalıklarda , üzüntülerden geçmişimizin payı var ama onlar vefat etti , nasıl bu borçlarını öderler de bizde musluğun başı kuruduğunda için çektiğimiz sıkıntılardan kurtuluruz.
Paran varsa sadaka verirsin , bazen oruç ta tutarsın bu niyetle onlara hediye edersin , sana kalan sevaplar dan hiç birşey eksilmez onlarda istifade ederler , kötülük baştan çözülür. Ama bunun daha kolay bir yolunda şu 
+ = ) Sabah niyet edersin "bu gün okuyacağım tüm Salavat ı Şerife leri geçmişimdeki 254 anne ve babamın varsa üzerlerindeki keffaretlerin , kul haklarının , ahh'ların kaldırılması için hediye eyledim" der ve her boş zamanında okursun.
+ = ) Geçmiş 254 anne ve babamıza veya ümmet i Muhammed ten büyük günahı olanların affı için Salavat ı Şerife okumak.
+ = ) Fıkhen Keffaret in izalesi , ödenmesi , sadaka vermek veya oruç tutmak ile dir. O zaman geçmiş o 254 anne ve babamız için varsa üzerlerindeki keffaretlerin , kul haklarının ödenmesi için bu niyetle sadaka vereceğiz , oruç tutacağız.
+ = ) Böylelikle onlar üzerindeki ahh"lar gider , kul haklarının kalkar , keffaretlerin ödenir.Bizlerin üzerindeki bütün sıkıntılar da kalkar , şifa , huzur bulur saadete ereriz inşallah. 
Bir başka yapılması gereken : 
+ = ) Yarrabbim niye ettim Allah rızası için , bu tutacağım (orucun veya salavatın , kelimei tevhidi) Allah'ım hem anne tarafından , hemde baba tarafından yedi ceddim sadakayi cariyesi olarak hediye ettim kabul eyle Rabbim. Rabbim sen onarın günahların bağışla , Rabbim onların kabirlerini EL NUR ismi şerifin ile nur ile aydınlatıp pak temiz eyle , Rabbim okumuş olduğum süre veya oruç veya her ne zikir ise Rabbim sen dergahın kabul edip mahbul eyle. Dua , istğfar , oruç , kelimeyi tevhid , salavat ve süreleri , aileye yedi ceddinize teslim etmeden önce edeben evvella ; peygamber efendimiz aleyhi veselatü vesellem , Ruhu tayibesine hazreti Adem aleyhiselam'dan gelen tüm peygamberlerin ruhlarına ve yine peygamber efendimiz aleyhi veselatü vesellem , Ruhu tayibesine , dört halifesi hulafayi Raşidin , ashabı kiramın , ehli beytin , ve sadatı kiram ; silsileyi aliye büyüklerinin Ruhaniyetine , ve sonra anne ve babanizi yedi ceddinin ruhaniyetine hediye edip vasıl eyleyip kabul eyle. El fatiha.
Diye duaya devam edersiniz . Ve içinizden nasıl dua etmek geliyorsa yapabilirsiniz. 
Ayrıca peygamber efendimiz aleyhi veselatu vesellem mübarek gün ve gecelerin fazileti hakkında hadisi şerifİ ;
Hâkim-i Tirmizi , Nevâdirde Abdulgafûr bin Abdulaziz'de , babasından , dedesinden , rivayet ettigine göre Resûlullah (Sallallahû Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmustur:
"Ameller , pazartesi ve perşembe günleri Allah´a arz edilir. Cuma günü de peygamberlere , anne ve babalara arzedilir. Onun hasenatiyle sevinirler. Yüzleri aklaşır , parlar. Öyle ise Allah´dan korkunuz , ölülerinize eziyet vermeyiniz." (bk. Nevadiru’l-Usul, 2/260) İmam-ı Şarani Hazretleri, rahmetülahi aleyhi;"
"Denize düşen insana atılacak kurtarıcı can simidi ne kadar erken atılırsa o kadar makbule geçeceği gibi , ölen insan adına yapılacak iyilikler , hayır hasenatlar da aynen öyledir. Ne kadar erkene alınır da acele ile gönderilirse o kadar makbul olur. Evet manevi hediyeler ne kadar erken gönderilirse o kadar makbule geçer."
"Çünkü verilen sadaka ve okunan Kur’an hediyeleri ölünün (varsa) azabını hafifletir , belki de tümüyle kaldırır. Azabı yoksa makamının yükselmesine sebep olur , huzur ve rahatında ilerleme sağlar. Bunlar ise ne kadar önce gerçekleşirse o kadar fazla sevinç duymaya sebep olur." 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık