DUALAR & İSLAMİ KONULAR

Anne ve babaya hürmetin fazileti

Bir gün Rasulallah (S.A.V.) Hazretleri, Ebu Zeri Gıfari'ye : Rasulü Ekrem Efendimiz : Ya Eba Zer, gidelim garibleri ziyaret edelim.

Anne ve babaya hürmetin fazileti

— Ya Rasulallah, garibler kimlerdir?
Rasulü Ekrem Efendimiz : Garibler şol kimselerdir ki, hiç kimse gidip onları ziyaret etmez.
Rasulüllah Efendimiz Hazretleri bununla kabir ziyaretini kasdeder ve birlikte müslümanların kabristanına giderler. Fahri Kainat Efendimiz bir kabir başında biraz durur mübarek gözlerinden inci tanesi gibi yaşlar akıtarak ağlar. Ebu Zer Hazretleri, sebebini sual edince, O Şefiü'l-Ümem Efendimiz «Ya Eba Zer, Şu kabirde ümmetimden birisi azab olunmaktadır. O'na ağlarım,» buyurur. O esnada Hz. Cebrail gelerek : Ya Rasulallah! Niçin ağlarsınız! Sizin ağlamanızla melekler de ağlarlar.
Rasulü Ekrem Efendimiz : Ey Kardeşim Cebrail! Şu kabirde olan kimse için ağlarım ki, acaba kimdir?
Cebrail : Ya Rasulallah, ensar yiğitlerindendir.
Rasulü Ekrem Efendimiz : Acaba günahı nedir?
Cebrail : Ya Rasulallah! Ümmetinin günahını söylemek bize layık değildir.
Bunun üzerine Fahri Kainat Efendimiz dua buyurunca Allah (cc), o mevtaya hayat verip kabrin içinde «Aman ya Rasulallah! Dört bir tarafımı ateş kapladı. Bu ise valideme eza ettiğim içindir. Mürüvvet senindir Ya Rasulallah.» diye nida eder.
Daha sonra Hz. Peygamber Efendimiz (sav), Ebu Zer Hazretlerine, o kabirde bulunan bütün mevtaların sahiplerini çağırmasını emir buyurur. Ve bütün mevta sahibleri gelerek her biri kendi yakınları başında dururlar. O kimsenin kabri başı yine boş kalır. Rasulüllah Efendimiz Hazretleri : Ya Eba Zer! Eğer bu kimsenin annesi vefat etmiş ise, kıyamete kadar böyle azab olunacağı açıktır, buyurur. O esnada uzaktan gayet ihtiyar bir kadın düşe kalka ve ağlayarak gelip o kimsenin kabri üzerinde durur. 
Rasulü Ekrem Efendimiz : Ey Hatun! Bu meyyit senin midir?
İhtiyar kadın : Evet Ya Rasulallah, gözümün nuru ve gönlümün sürürü evladımdır.
Rasulü Ekrem Efendimiz : Oğlunuzdan razı mısınız?
Yaşlı kadın : Hayır, razı değilim. Zira bir gün ibadet ederken, sarhoş gelmiş ve mihrabımdan atarak kolumu kırmıştı. Ben de Allahu Teala senden razı olmasın diye dua etmiştim.
Rasulü Ekrem Efendimiz : Ya Hatun! Oğlunu bağışla, seni de bağışlasınlar.
İhtiyar kadın : Ya Rasulallah, kalbim çok kırılmıştı, esirgemeye meylim yoktur.
Rasulü Ekrem Efendimiz : Ya Hatun! Kulağını oğlunun kabrine tut.
Kadın da kulağını kabre tutar ve oğlunun daha önce Rasulallah Efendimize ettiği ilticayı, annesine de yaptığını duyunca, gayri ihtiyari olarak:
İhtiyar kadın : Ya Rasulallah! Günahını afvettim ve razı oldum. Allahu Teala Hazretleri de razı olsun ve rahmetler etsin, der. 
Kabir içinden oğlu da : Ey anneciğim, cürm ve günahımı afvedip beni nimet ve rahmetlere nail eyledin. Hz. Allah da senden razı olsun, diye nida eder.
Bu hadiseye şahit olan herkes dua ederek oradan ayrılırlar
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık