DUALAR & İSLAMİ KONULAR

Cehennem nasıl bir yerdir

Resulullah Aleyhisselam buyurdular ki ; " Muhakkak cehennemliklerin en hafif azap göreni ateşten iki ayakkabı giyecek, ayakkabılarının hararetinden beyni kaynayacak" ( Müslim, İman, 361)

Cehennem nasıl bir yerdir

Cehennem yüksek duvarlarla çevrilidir.
Resulullah Aleyhisselam buyurdular ki : "Cehennemi kuşatan surun dört (ayrı) duvarı vardır. Her duvarın kalınlığı kırk yıllık yürüme mesafesi kadardır." (Tirmizi, Cehenmem 4)
De ki: “Hak, Rabbinizden gelendir. Dileyen iman etsin, dileyen kâfir olsun.” Şüphesiz ki biz zalimlere, duvarları kendilerini her yönden kuşatan bir ateş hazırlamışızdır. Şayet yardım talebinde bulunurlarsa, onlara (yaklaştığında) yüzü yakıp kavuran erimiş maden şeklinde bir su verilir. Ne kötü bir içecek ve ne kötü bir konak! (18/Kehf, 29)
Umulur ki Rabbiniz, size merhamet eder. Şayet (bozgunculuğa) dönerseniz, biz de (güçlü kullarımızı üzerinize göndermeye) döneriz. Biz, cehennemi kâfirler için hapishane/zindan kılmışızdır. (17/İsrâ, )
Cehennemin ateşi yüzleri yakar
Kimin de mizanı hafif gelirse bunlar ; kendilerini hüsrana uğratan, cehennemde ebedî kalacak olanlardır. Ateş yüzlerini yalayarak yakar. (Üst dudakları enselerine, alt dudakları göğüslerine doğru gerilmiş, açığa çıkan dişleriyle) oranın içinde sırıtır gibi kalakalmışlardır. (23/Mü'minûn, 103-104)
Onlar için cehennemden (alevli) bir yatak ve üstlerinden (onları örten ateşten) bir yorgan vardır. İşte biz, zalimleri böyle cezalandırırız. (7/A'râf, 41)
Cehennem ateş çukurudur.
Mizanı/Tartısı hafif olana gelince ; Onun anası/barınağı, (cehennem) uçurumudur. Sen, onun ne olduğunu nereden bileceksin?O, kızgın bir ateştir.  (101/Kâria, 8-9-10-11)
İmam Ahmed ve Tirmizî Ebu Saîd'den şöyle rivayet etmişlerdir : Hz. Peygamber Aleyhisselambuyurdu ki : "Veyl, cehennemde bir vadidir ki, kâfir onun dibine varmadan önce onda kırk yıl yukardan aşağı düşer."
Cehennem büyük kıvılcım saçar
Şüphesiz ki o, her biri saray kadar (büyük) kıvılcımlar atar. Her biri sapsarı (rengi siyaha çalan) develer gibidir. O gün, yalanlayanların vay hâline! Bu konuşamayacakları bir gündür. Özür beyan etmeleri için onlara izin de verilmez. (77/Mürselât, 32-33-34-35-36)
Cehennemin kaynaması uzaktan işitilir
(Hayır, öyle değil!) Asıl mesele, onlar kıyameti yalanladılar. Ve biz kıyameti inkâr edenlere, alevleri dehşet saçan bir ateş hazırladık. (Cehennem) onları uzaktan gördüğünde, onun öfkesini ve uğultusunu işitirler. Onlar bağlanmış bir şekilde onun dar bir yerine atıldıklarında, orada helak olmayı temenni ederler. (“Ey ölüm, ey yok oluş, gel de bizi kurtar.” derler.) Bugün helak olmayı bir defa istemeyin. (Aksine) helak olmayı çok kere isteyin.” (denir onlara.) (25/Furkân, 11-12-13-14)
Cehennem çok geniş ve sıcaktır
O gün cehenneme: “Doldun mu?” deriz. O da: “Yok mu daha fazlası?” der. (50/Kâf, 30)
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) : "Yaktığınız ateş var ya, bu cehennem ateşinin yetmiş cüzünden bir cüzdür!" buyurmuştu.
(Yanındakiler): "Zaten bu ateş, vallahi (asileri cezalandırmaya ahirette) yeterliydi." dediler. 
Aleyhissalâtu vesselâm : "Cehennem ateşi öbürüne altmış dokuz kat üstün kılındı. Her bir katın harareti, bunun mislindedir." [Buhârî, Bed'ü'l-Halk 10; Müslim, Cennet 29, (2843); Muvatta, Cehennem 1, (2, 994); Tirmizî, Cehennem 7, (2592).]
Yazı kaynağı : Delilleriyle İslam Akaidi, İslam İnanç Esasları, Prof. Dr. Mehmet Bulut Sayfa: 569-570-571-572
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık