OSMANLI İMPARATORLUĞU

Fesa bey ( Mehmet Fesa Evrensev ) Osmanlı Pilotu

İlk Türk( Osmanlı ) hava pilotu ve THY’nın ilk Genel Müdürü Fesa Bey , 1878 yılında , İstanbul'da Gedikpaşa semtinde doğmuştur. 1899 yılında , Harp Okulu'ndan Süvari Teğmeni olarak mezun oldu. 1908'de Süvari Bölük Komutanlığı görevine getirildi. 1911 yılında pilot olmak için yapılan sınavı birincilikle kazanır ve uçuş eğitimi almak için Fransa'ya gönderildi. 1912'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1 no'lu uçuş brövesi kendisine verildi.

Fesa bey ( Mehmet Fesa Evrensev ) Osmanlı Pilotu

I. Dünya Savaşında , Kafkas Cephesi'nde görevlendirildi. Kafkasya'ya giderken Karadeniz'de , Rusların saldırısına uğrar ve Ruslar tarafından esir alınır. Sibirya'da yaklaşık 5 yıl 8 ay süren esaret hayatından kaçarak kurtuldu. Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve Doğu Cephesi'nde, Büyük Taarruz'dan önce de Batı Cephesi'nde görevlendirildi.İzmir'de bulunan Hava Okulu'na öğretmen olarak atanır. 1925 Kasım ayında 47 yaşında ve binbaşı rütbesinde iken emekli oldu.1933'de Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi'ne atandı. Bir yıl sonra da Türk Hava Kurumu'nda görevlendirildi. 9 Nisan 1951 günü , 73 yaşında İstanbul'da vefat etmiştir. Mezarı Karaca Ahmet Mezarlığı'ndadır. 
26 Nisan 1912 tarihinde Türkiye semalarındaki ilk uçuşunu gerçekleştirdiği gün “Türkiye Pilotlar Günü” olarak kutlanmaktaydı. 2014 yılından itibaren 26 Nisan'da küresel düzeyde “Dünya Pilotlar Günü” olarak kullanılır. 
 İlk Türk ( Osmanlı ) pilotumuz Mehmet Fesa Evrensev'in mekanı cennet olsun
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık