ÖMER PALABIYIK GEZİLERİ

ÜÇ KÜMBETLER, ERZURUM

Erzurum'un Yakutiye (merkez) ilçesi, Sultan Melik Mahallesinde yer almaktadır. Selçuklu İmparatorluğu'nun Anadolu'da yer alan en güzel yapılarından birisidir. Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve XII. yüzyıl veya XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetler hakkında ise pek fazla bilgi bulunmamaktadır, 14. yy.'da yapıldıkları tahmin ediliyor.

ÜÇ KÜMBETLER, ERZURUM

Videoyu youtubeden izlemek için tıklayın 

https://www.youtube.com/watch?v=JRbz4oizvTM&t=9s

Videoyu Tiktoktan izlemek için tıklayın 

https://www.tiktok.com/@user5830570288135/video/7365525088289967366?lang=tr-TR

1. Ananim Kümbet ; mezar anıtlarının doğusunda yer alan yapıdır. İçten daire, dıştan onikigen planlıdır. Gövdein altında mezar odası bulunmaktadır. İçten kubbe, dıştan külahla örtülüdür. Kesme taş malzeme ile yapılan kümbet XIII. yüzyıl sonu, XIV. yüzyıl başları başlarında İlhanlı döneminde yapılmıştır.
2. Kümbet ; Kime ait olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Emir Saltuk Kümbeti'nin güneydoğusunda bulunan iknci kümbetin alt kısmı, kare planlı ve on iki cephelidir. Bu kümbet gri renkte bir taştan yapılmıştır. Üstte bir küçük, altta ise bezemeli üç büyük penceresi bulunmaktadır. Bu kümbetin güney cephesindeki penceresi aynı zamanda mihrap görünümündedir. 
3. Anonim Kümbet ; Mezar anıtlarının batısında yer alan yapıdır. İçten ve dıştan kare planlıdır. Kümbet içten tonoz, dıştan piramidal örtüyle kapatılmıştır. Gövdenin altında mezar odası bulunmaktadır. Kesme taş malzeme ile yapılan kümbet XIII. Yüzyıl sonunda İlhanlı döneminde yapılmış olmalıdır.


Yazı kaynağı : Erzurum valiliği ve Kümbet tanıtım tabelaları
Resimler ; Ömer Palabıyık
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık